dinsdag 5 april 2011

Stidda – rivaal Van Cosa Nostra

- Theo-Henk Streng

Hoewel de term ‘maffia’ als uitgangspunt wordt genomen voor de criminele organisatie uit Italië, waarbij oude mannetjes in het geniep plannen beramen, zijn termen als Cosa Nostra, camorra en ‘ndrangheta vrij bekend. Dat komt omdat deze termen veel in de media genoemd worden. Maar er is nog een andere maffia-organisatie, die tot nog toe vrij weinig aandacht heeft gekregen. Het gaat hier om de zogenoemde stidda (ster).

Versus Cosa Nostra
In principe is de stidda de grote rivaal van de Siciliaanse Cosa Nostra, die nu bekend staat als Cosa Nuova. De stidda is namelijk in macht toegenomen, toen de Siciliaanse maffia klappen kreeg door overheidsingrijpen. Hoewel er nog steeds erg weinig bekend is over deze groep, die aan het eind van de jaren tachtig ontstaan is, wordt de stidda door de Italiaanse politiemachten gezien als een serieuze bedreiging. De organisatie wordt dan ook goed in de gaten gehouden.

Ontbreken van codes
In tegenstelling tot de andere maffia-organisaties bestaan er binnen de stidda vrijwel geen vaste codes. Er zijn geen tradities, geen regels en geen rituelen die opgevolgd dienen te worden. De leden van de stidda vormen een organisatie die erop gebrand is winst te maken. Daarbij zijn codes niet nodig. Dat maakt de organisatie onberekenbaar en daardoor gevaarlijk.

Territorium
De stidda opereert van oorsprong in de steden aan de Middellandse Zee. Intussen is de organisatie sterk uitgebreid en actief door heel Sicilië. Leden van de organisatie worden stiddaroli genoemd. In sommige streken wordt ook de benaming stiddari gebruikt.

Inwijdingsritueel
Ondanks het ontbreken van eerder genoemde codes, heeft een undercoveragent ontdekt dat de stidda er wel een inwijdingsritueel op nahoudt. Het gaat om ‘de oude zeven’, een ritueel waarbij zeven oudere leden een naald verhitten met blauwe of zwarte inkt. Daarmee prikken ze een vijfpuntig teken – vaak een ster (stidda), maar soms ook een cirkel – in de hand van het nieuwe lid. Het bloed vermengt zich met de inkt, waardoor een groene kleur ontstaat. Deze tatoeage verbindt het nieuwe lid aan de andere leden van de stidda.

Achtergrond
Verder opereert de organisatie vrijwel geheel op de achtergrond. Ondanks haar drang om snel geld te verdienen, laten de leden dat niet blijken. Hun gedrag is zelden buitensporig. Ze vallen niet op. Vandaar is er ook erg weinig over deze ‘stille maffia’ bekend.