woensdag 30 maart 2011

Camorra – vuilnis en maffia

- Theo-Henk Streng

Toen Roberto Saviano zijn boek Gomorra uit liet brengen, kon hij weten dat de Napolitaanse maffia het er niet bij zou laten zitten. Hij moest vrijwel direct onderduiken en leeft nu nog steeds in levensgevaar. De prijs op zijn hoofd is enorm, door de onthullingen die hij in zijn boek doet. De Camorra is de maffia in Napels. Een uiterst gewelddadige maffiatak.

Ingewikkeld
Net als bij de ‘ndrangheta en de Cosa Nostra wordt ook bij de oorspronkelijke Camorra gebruik gemaakt van een uiterst ingewikkeld systeem. Daardoor is het voor de politie en overheid erg moeilijk om grip te krijgen op de organisatie. Momenteel telt de Camorra meer dan tweehonderd verschillende clans, die ieder hun eigen bestuur hebben. De Camorra heeft zich voorheen voornamelijk beziggehouden met drugshandel, wapens, afpersing en het witwassen van zwarte vermogens. Ook werd er veel geld gehaald uit illegale immigratie naar Europa. Intussen houdt ze zich met veel meer zaken bezig.

Legendes en geschiedenis
Over het ontstaan van de Camorra doen zich veel legendes de ronde. Ondanks de verhalen is het vrijwel zeker dat ze ontstaan is in Spanje. Er bestaat echter weinig officiële documentatie, waardoor er niet veel over te zeggen valt. Wat wel zeker is, is dat de maffia na de Tweede Wereldoorlog enorm is veranderd. Dat komt onder meer door de komst van de Amerikaanse gangster Lucky Luciano, die in Napels moest verblijven.

Vanuit de gevangenis
In de jaren zeventig werd er vanuit de gevangenis een reorganisatie gehouden, door Raffaele Cutolo. Dankzij hem werd de organisatie op de schop genomen en opnieuw ingedeeld. De oude families zaten hier echter niet op te wachten, met als gevolg dat er een oorlog kwam. De oorlogen escaleerden zo erg dat in 1994 het leger werd ingeschakeld om de Camorra aan te pakken.

Vandaag de dag
Het mocht niet baten. De Camorra heeft zichzelf zo sterk ontwikkeld dat er voor de leden sprake is van een fulltime baan. Een lid van de Camorra krijgt, zoals de meeste werknemers, maandelijks betaald en is tevens verzekerd voor allerlei ongemakken. Dat maakt dat de leden zich zeker voelen. Zoveel zekerheid valt er in het dagelijks leven namelijk niet te behalen. De organisatie legt zich vandaag de dag niet langer alleen toe op witwassen, illegale immigratie, afpersing, drugs- en wapenhandel, maar ook op het namaken van luxe producten, handel in huisvuil en industrieel afval, de massale producties van cd’s en films en illegale loterijen. Jaarlijks wordt de winst geschat op 12,5 miljard euro.