vrijdag 18 maart 2011

De ‘ndrangheta – de internationale tentakels van de maffia

- Theo-Henk Streng

De Calabrische maffia is een begrip op zich. Onder de naam ‘ndrangheta – dat zoveel betekent als ‘moedige mannen’ of ‘eervolle mannen’, opereert deze maffia-organisatie vanuit het uiterste zuiden van Italië. In 2009 werd bekend dat de ‘ndrangheta haar grote zus, de Siciliaanse Cosa Nostra, voorbij is gegaan wat macht en inkomsten betreft.

Invloeden uit Sicilië
Een aantal jonge Italiaanse bannelingen vormen de basis van wat nu bekend staat als de ‘ndrangheta, de maffia van het zuiden. Zij werden in 1860 verbannen vanuit Sicilië, waar de Cosa Nostra ontstaan is, en moesten zich in Calabrië vestigen. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de criminele organisatie verder gaan groeien in de provincie Reggio Calabria. Ze kon ongestoord haar gang gaan, omdat er in dit gebied weinig orde en handhaving was vanuit de overheid. Door handig gebruik te maken van de onvrede onder de bewoners, wist de ‘ndrangheta al snel te infiltreren in de politiek. Daarmee is de ultieme basis voor haar alsmaar groeiende macht gelegd.

Drie hoofdrolspelers
In de jaren zestig bleek al snel dat het om drie bekende famiglias ging, namelijk de familie Piromalli, de familie Tripoio en de familie Macrì. Deze families hadden het grotendeels voor het zeggen in Calabrië, zij het ieder op een eigen territorium. Lang kon dit niet goed gaan, want in de jaren zeventig en tachtig hebben twee grote oorlogen gewoed. Een generatiekloof, tussen wat de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ maffia wordt genoemd, was de oorzaak van de eerste oorlog. De jongelingen wilden zich inlaten met drugs als heroïne, waar de oude maffia fel op tegen was. Deze oorlog kostte aan ongeveer driehonderd mensen het leven. De tweede oorlog kwam voort uit meningsverschillen over het intussen bij elkaar gespaarde criminele vermogen. Het ging er in Calabrië heftig aan toe. De oorlog eiste zevenhonderd slachtoffers.

Minimaal verraad
In tegenstelling tot andere maffia-organisaties is er weinig verraad binnen de ‘ndrangheta. Dat komt omdat de leden ervan bloedverwanten zijn, of trouwen met andere leden. Door deze hechte band wordt de organisatie alleen maar sterker. Niet gek dus dat volledige families deel uitmaken van de organisatie en er al van jongs af aan bij betrokken raken.

Tentakels in Milaan
De tentakels van de Calabrische maffia reiken intussen al veel verder dan de eigen provincie. In Milaan heeft de Di Giovine-clan veel opzien gebaard, ook omdat deze machtige organisatie geleid werd door een vrouw. Dagelijkse praktijken van de ‘ndrangheta aldaar zijn drugshandel, wapensmokkel, omkoping, afpersing en moord.

Internationaal
Intussen wordt de ‘ndrangheta gezien als de sterkste en machtigste organisatie in heel Italië. Ze houdt zich internationaal bezig met allerlei vormen van criminaliteit, waarvan cocaïnehandel de voornaamste is. Volgens recente metingen verdient de ‘ndrangheta op jaarbasis enkele miljarden euro’s en staat daarmee boven veel grote bedrijven.